Spraw sobie buty na wiosnę
Szeroka gama butów

Ternua Colorcycle: Naturalne barwienie odzieży
10. 6. 2019
Ternua pozyskuje barwnik do swoich produktów z łupin orzechów włoskich, resztek oliwek, kasztanów i innych odpadów biologicznych. Przykładowo, w ciągu sezonu zużywa się 500 kg łupin.
W projekcie wykorzystywane są odpady rolnicze
Projekt Colorcycle idzie o krok dalej w dziedzinie naturalnego barwienia odzieży, wykorzystując odpady rolnicze i lokalne zioła. Ternua rozpoczęła działalność od zbierania łupin orzechów włoskich (około 500 kg na sezon), które są kruszone, a następnie powstaje z nich naturalny barwnik o takich samych właściwościach jak barwniki syntetyczne, tylko znacznie mniej zanieczyszczający.
Później dodała więcej odpadów. Oliwki i łupiny kasztanów. Dzięki tym barwnikom Colorcycle tworzy gamę odzieży produkowanej w sposób zrównoważony, przyczyniając się tym samym do wspierania gospodarki o obiegu zamkniętym w przemyśle tekstylnym.
Dlaczego orzechy włoskie?
Orzechy włoskie są nierozerwalnie związane z tradycją kulturową tego regionu. Latem baskijskie wytwórnie cydru, produkujące świeży cydr, otwierają swoje drzwi dla zwiedzających i serwują tradycyjne dania jako dodatek do tego typowego baskijskiego napoju. Na deser podawane są lokalne orzechy włoskie. W ciągu sezonu zużywa się około 55 000 kg.


Ubrania o najmniejszym śladzie ekologicznym


To najbardziej zrównoważone ubrania, jakie kiedykolwiek wyprodukowała firma Ternua. Tkanina jest mieszanką bawełny pochodzącej z recyklingu (z produktów poddanych recyklingowi pod koniec ich cyklu życia) i poliestru pochodzącego z recyklingu (z zużytych butelek PET). Do barwienia produktu wykorzystano niejadalne odpady rolnicze (skorupki orzechów).
Niższe zużycie wody i energii
Wykorzystywanie odpadów naturalnych jako surowca wejściowego nie wpływa negatywnie na zużycie wody i energii w procesie produkcji barwników i nie powoduje powstawania dodatkowych odpadów. Podczas tzw. syntezy 100% materiału naturalnego zostaje przekształcone w nowy barwnik, co zapewnia pełne wykorzystanie wszystkich zasobów wejściowych.
Jak powstaje naturalny barwnik?
Czytaj również